Summa sidvisningar

Välkommen till Hobby-hoppan!

Titta in, jag hoppas jag ger nån lite inspiration, ideér och glädje
Skratt och lite allvar, hobby, jobb och fritid i en salig röra :)

fredag 22 februari 2013

Lite buffé recept...

...som utlovades ska jag komma till medan nåt ännu finns i minnet. Blir ju att ta lite här och där från olika recept, förvandla och humma och brumma, smacka och fantisera och till sist blir det en egen version.
Ska börja med grisfilén som ätes ljum eller rumsvarm och som är utmärkt som bufférätt eftersom man kan göra den färdig dagen innan. Skiva och lägg upp på festdagen och slå andra marinaden över.
        
                                   DUBBELMARINERAD GRISFILÈ  (går förståss lika bra med nötfilé)
8-10 buffe´portioner, 1,2 kg grisfilé

Första marinaden:
2-3 msk     soja
1 msk       hoisinsås
2 msk       oxfond
4 msk       olja
1 tsk       honung
2 st        krossade vitlöksklyftor
            svartpeppar

Blanda marinaden i en plastpåse och lägg i köttet. Vänd ibland. Kan med fördel göras t.om 2 dagar innan festen. Men köttet bör åtminstone få ligga i marinaden några timmar.
Ta sen upp köttet ur marinaden och stek filéerna runt om i het stekpanna så den får en vacker brynt färg.
Lägg fileerna i en lång ungspanna och efterstek i 175 gr tills innertemp visar 70-72 gr, ca 20-30 minuter beroende på storlek och mängd.

Andra marinaden:

3 msk vatten
3 msk soja
3 msk balsamvinäger
1,5 dl olja
1 röd chili finhackad
1-2 vitlöksklyfta finhackad
en näve finhackad persilja
1 burk kapris, avrunnen  eller/och finhackad paprika 
1 msk ox el kalvfond
malen svartpeppar

Lägg ner den varma filén i marinaden och låt stå minst 2 timmar, jag hade den över natten.Vänd ibland och ös marinaden över köttet.
Skiva köttet i tunna skivor och lägg upp på serveringsfat och slå marinaden över. Garnera med persilja och/el apelsinklyftor.
Smaka av med ev mera salt o peppar.




Det var filén, då fortsätter jag med kycklingspetten som man också kan gör klar dagen innan.

                     ÖRTMARINERAD KYCKLINGSPETT  ca. 12 kycklingspett

4 st kycklingfileér
grillspett av trä (låt spetten ligga i blöt några timmar innan kycklingen träs på)

Marinad:

1 dl persilja
1 liten kruka färsk basilika
1 st vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
1 tsk citronskal
0,5 dl olivolja 
2 msk kycklingfond
Multiplicera mängden beroende på hur många fileér som ska tillagas.

Den här rätten går som sagt att göra dagen innan. Låt kycklingspetten ligga i marinaden ett eller två dygn före servering, beroende på om man steker dom dagen innan festen eller samma dag. Spetten kan serveras både varma och kalla.

. Mixa alla ingredienser till en slät och grön marinad i mixern. Häll upp marinaden i ett djupt ungsfast fat. Dela varje kycklingfilé i tre bitar på längden. Trä upp kycklingen på träspett och lägg ner i marinaden. Se till att marinaden fördelas jämt, och vänd ibland.

Sätt ugnen på 150 gr.
Stek spetten hastigt i en stekpanna, de ska få en gyllenbrun färg. Salta och peppra. 
Lägg tillbaka spetten i ungsformen och ös med marinaden och ställ in i ugnen 10-15 min.





Jag fortsätter med min favorit, som förståss smakar bäst med fisk eller kött, rökt eller grillad lax gifter sej fullkomligt med denna rätt!


           ROSTADE RÖDBETOR MED RUCCOLASALLAD            

4–5 medelstora rödbetor (400–500 g),  skalade och skurna i 2 cm tjocka klyftor
1 msk balsamvinäger
Salt och malen svartpeppar
2 msk rypsolja el olivolja
1 msk råsocker
8 små nävar (200 g) ruccola
8 små nävar (25 g) späda rödbetsblad (kan uteslutas)
Saften av 1 citron
2 msk rypsolja el olivolja
2 dl  hackade rostade cahwenötter
120 g fetaost eller chevré  smulad eller riven


1) Värm ugnen till 180 grader. Lägg rödbetsklyftorna i en stor ugnsfast form klädd med bakplåts-papper och häll över blandningen av olja, socker, vinäger, salt och peppar. Sprid ut till ett jämnt lager. Om man vill snabba på förloppet, koka dom hela, oskalade rödbetorna ½ timme, låt svalna lite, skala och klyfta för att sen lägga dom i ungsformen.


2) Rosta i 40–45 minuter tills de är mjuka el 15-20 min om du förkokat. Låt rödbetorna svalna i formen.
3) Blanda ruccolasalladen och de späda rödbets-bladen, om du valt att använda dem, med den pressade citronsaften och det andra måttet olja och lägg upp på serveringsfat. Toppa med de rostade rödbetorna och strö över rostade cahwenötter och fetaost el chevré innan du serverar. Serveras ljum eller rumstemp.




 De va dee!!! Lite att bita i! Denna fredag har gourmetläppen ätit uppvärmd ärtsoppa till lunch och en hamburgare från stans grill till middag...Så kan det bli ibland, inte fest alla dagar om nån trodde det! :) :)
 Har några goda snittar som jag också hade velat pränta ner medan jag minns,, men nu tar jag kväll och kollar på helkväll med Lena Philipsson.
            Ha en finfin helg och låt oss hoppas på sol och uteväder!! :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar